Poate la fel de dificilă ca supravegherea muncitorilor la partea de finisaje și această sarcină dă bătăi de cap multora. Așa că, pentru cei mai studioși dintre noi – care caută mereu informații, am pregătit o listă cu sfaturipentru mutarea într-un apartament nou. Parcurge-o și vezi ce ar fi util pentru tine la următoarea mutare.
Cu 1-2 zile înainte de mutarea efectivă: mănâncă și planifică
Consumă sau donează alimentele perisabile din frigider (fructe, legume, lactate, oua etc.). Sigur și în orașul tău sunt asociații care oferă mâncare persoanelor defavorizate.
Planificarea reduce 70% din stres
Conform cercetătorilor britanici (glumesc; deși poate cercetătorii britanici chiar au studiat acest aspect :|), realizarea și urmarea unui plan reduce cu până la 70% din stresul legat de o anumită activitate.
Așa că, înainte de a începe orice, schițează un plan, în care să ții cont de:
- orizontul de timp – de cât timp vei avea nevoie să golești, speli, strângi, împachetezi, transporți și să despachetezi toate lucrurile la destinație. Tot la capitolul timp, ia în calcul de câte zile ai nevoie pentru toate operațiunile – timp în care vei avea acces limitat la unele lucruri și/sau resurse de hrană.
-
un buget pentru
- cutii,
- saci de rafie,
- saci de gunoi (atenție – sunt unele tipuri de saci de gunoi, în special cei de volum mare, care au un miros chimic foarte puternic – nu ai vrea să-i folosești la haine sau alte țesături),
- saci pentru vidat – pentru plapume, perne și haine de iarnă, ziare și folie cu bule pentru obiecte fragile,
- bandă scotch,
- bandă de mascare,
- spălarea covoarelor,
- mâncare comandată,
- serviciul de mutare etc.
Evident, pentru multe dintre acestea există și varianta gratis – vorbește cu un lucrător comercial dintr-un super/hyper-market și roagă-l să-ți pună de-o parte câteva cutii încăpătoare de carton; poți înlocui mâncarea comandată cu 2-3 porții de mâncare gătite de mama sau o prietenă bună; și tot prietenii sunt cei care te pot ajuta la capitolul transport.
- etapizare – scrie pe hârtie fiecare operațiune necesară (ex. golit dulapuri, sortat lenjerie și șosete, bijuterii și cărți, consumat alimente perisabile etc.) și stabilește care e cea mai bună succesiune de pași pentru a nu pierde timp și resurse.
- amplasarea pieselor de mobilier în noul apartament – încearcă să faci acest pas cu ruleta în mână, pentru a nu avea surprize ulterior.
- suplimentar, măsoară dimensiunile mobilei, a ușilor și holurilor din apartament, casa scării și a ușii de bloc – ca să vezi dacă poți transporta piesele de mobilier întregi sau trebuie demontate.
- apucă-te efectiv de lucru 🙂
PS: acum e momentul să duci copiii la bunici.
Sfaturi pentru mutarea într-un apartament nou – împachetarea
Începe operațiunile cu o sortare la sânge a tuturor lucrurilor. Ideal ar fi să faci acest pas cu câteva săptămâni înainte de mutarea propriu-zisă.
Aproximativ după metoda Mary Kondo, scoate toate lucrurile dintr-o anumită categorie, pune-le pe masă/pat/în mijlocul camerei și împarte-le pe categorii:
- aruncă ce e expirat sau stricat și nu se mai poate repara sau costul reparației e prea mare. Aruncă inclusiv peria de toaletă, buretele de vase și lavetele folosite.
- donează ce nu ai folosit în ultimele X luni (aici depinde de ce fel de lucru este vorba, dar și de cât de strict(ă) vrei să fii). Pe facebook sunt diverse grupuri de întrajutorare, în care se fac donații sau organizații care se ocupă cu distribuirea ajutoarelor. Dar nu fă cum am făcut eu – după ce le-am sortat, am tot amânat să duc pachetul la o astfel de organizație și am ajuns să-l car în noul apartament.
- pune de-o parte lucrurile pe care vrei să le repari/recondiționezi. Eventual pune-le pe toate într-o cutie și etichetează cutia ”De reparat”. După ce te vei stabili în nou locuință, poți să iei fiecare lucru din cutie și să-l duci la specialist.
- du covoarele la spălat și solicită ca livrarea lor să se facă la noua adresă – un loc important pe lista de sfaturi pentru mutarea într-un apartament nou.
- fă un bagaj cu lucruri esențiale – îți va fi de folos atât în actualul loc, cât și la viitorul apartament:
- trusă cu scule necesare pentru demontatul și montajul mobilei în noul apartament.
- produse de curățenie – detergent universal pentru suprafețe, spray pentru geamuri și oglinzi, cremă de curățare, detergent pentru toaletă etc.
- câteva rânduri de haine.
- lenjerie de pat și prosoape.
- produse de igienă.
- cutie de prim ajutor, cu plasturi, dezinfectanti pentru rani, calmante si antiinflamatoare.
- mâncare pentru animale de companie.
- ”consumabile” – hârtie igienică, prosoape de hârtie etc.
- încărcătoare!!
- împachetează lucrurile neesențiale pentru următoarele 2 săptămâni – haine și pantofi în extra-sezon, cărți, decorațiuni, vesela pentru mese festive etc.
- acordă o atenție specială actelor – pune într-o cutie separată și ulterior într-o pungă (pentru a feri de umiditate) actele pe care nu le porți în mod curent cu tine – certificate de naștere și căsătorie, divorț sau deces, acte de proprietate, pașapoarte, dosare medicale, diplome de sudii, cărți de muncă, acte bancare etc. Tot aici ar fi bine să fie și certificatele de garanție ale electronicelor mari.
-
împachetează lucrurile pe care le duci la noua locuință, dar specifică pe fiecare cutie/sac conținutul și camera în care va fi dus (ex. haine – dormitor, cărți – sufragerie, diverse – baie) – va fi mult mai ușor pentru cine te ajută la mutat, pentru că va ști exact unde are de dus fiecare pachet.
- folosește haine, prosoape, ciorapi sau pături pentru ambalarea produselor fragile.
- nu pune lucruri grele sau cărți în cutii mari – riști să se rupă cartonul sub greutatea lor și să producă accidentări.
- de fapt, încearcă, pe cât posibil să folosești cutii mai mici – sunt mai ușor de manevrat.
- pentru îmbrăcăminte, folosește geamantanele din dotare, dar pentru hainele pe care nu ai mai ajuns să le speli folosește saci de gunoi.
- demontează mobila și lipește cu bandă de mascare ușile și sertarele, pentru a nu fi deteriorate la transport.
- scoate din priză frigiderul, decongelează-l și curăță-l cu 24 ore înainte de transport. Dacă au mai rămas, transportă produsele perisabile într-o ladă frigorifică – un alt punct important pe lista de sfaturi pentru mutarea într-un apartament nou.
- dacă nu poți transporta toate lucrurile într-o singură zi, du într-o primă etapă lucrurile neesențiale și corpurile de depozitare. Lasă pe ultima zi patul și frigiderul, astfel încât vechiul apartament să fie ”funcțional” până în ultima zi.
- asigură-te că ai oprit utilitățile la vechiul apartament.
Încărcarea camionului
- încarcă în camion întâi sacii și cutiile, iar la sfârșit mobila. Astfel, la destinație descarci și duci în apartament întâi mobila, o pui pe poziție și o montezi, iar la final duci lucrurile și le poți așeza la locul lor.
- ancorează bine produsele în camion folosind chingi, bucăți mari de carton sau pături.
- dacă te ajută și prietenii, caută să împrumuți niște stații walkie-talkie – te vor scuti de privirile încruntate ale vecinilor deranjați de directive strigate de la etaj și vă vor ajuta să finalizați totul mai repede.
Continuăm lista cu sfaturi pentru mutarea într-un apartament nou cu ultima fază:
La noul apartament
- înainte de descărcarea mobilei, fii sigur că în noul apartament curățenia este finalizată.
- descarcă mobilierul și cutiile sau sacii cu lucruri și împarte-le pe încăperi.
- așează întâi pe poziție piesele mari de mobilier. Acum este momentul să îți amenajezi noul apartament exact pe gustul și nevoile tale (care se schimbă de la o etapă a vieții la alta).
- dacă cineva a locuit înainte în acel apartament, ia în considerare schimbarea încuietorii. Dacă închiriezi spațiul respectiv, păstrează vechea încuietoare. s-o poți preda proprietarului la final.
- probabil nu vei reuși să despachetezi și să aranjezi totul în prima zi. Așa că poți încheia prima zi cu o plimbare prin cartier, să te familiarizezi cu zona și să îți faci o hartă mentală a locurilor din care poți să faci diverse cumpărături, unde îți poți petrece timpul liber sau punctele de prestare a diverselor servicii.
Ce părere ai de lista noastră de sfaturi pentru mutarea într-un apartament nou? Ce ai adăuga pe listă, din experiența ta? Lasă-ne un comentariu – vrem să știm părerea ta.