Îți propunem o listă cu sfaturi de amenajare care să te ajute să transformi orice apartament mic într-un spațiu funcțional, practic, dar stilat în același timp, cu efect OAU garantat.
Folosește spațiul la maximum
Cum planul arhitectului nu ți-a lăsat prea mult spațiu de manevră, schimbă perspectiva și abordează creativ spațiul de pe verticală.
Înainte de toate, ia-ți un timp și privește bine apartamentul, pereții, firidele și grinzile dacă există – ia fiecare volum în parte și vezi unde poți aplica unele din ideile de mai jos:
- înlocuiește noptierele cu etajere înguste – de înălțime standard sau mai mici, de până în 100 cm.
dacă ești proprietarul unuia dintre apartamentele pe 2 nivele din cartierul nostru privat, plasează sub scară un dulap personalizat (pentru lenjerie de pat sau haine extrasezon) sau o banchetă pentru citit, cu câteva rafturi de cărți deasupra și o aplică încorporată.
- folosește cantul unui perete liber pentru un raft de condimente îngust sau un cârlig pentru șorțuri de bucătărie.
- ia în considerare mobilierul la comandă pe toată înălțimea unui perete. Într-adevăr pierzi centrimetri din suprafața podelei, dar câștigi spațiu de depozitare prețios – totul într-un stil modern, fresh.
- dacă bugetul este generos, montează încălzire în pardoseală în întregul apartament și astfel poți elimina caloriferele, iar pe peretele respectiv poți pune o bibliotecă de-o parte și de alta a ferestrei și o banchetă pentru citit la nivelul ei.
Alege piese de mobilier multifuncționale
scaunele pliabile și mesele extensibile sunt asul din mâneca oricui are puțin spațiu la dispoziție. Iar dacă alegi o măsuță de cafea extensibilă, care se poate transforma într-o masă la care să te bucuri de compania prietenilor la cină, știi sigur că ai tras lozul cel mare al amenajărilor interioare.
- tabureți cu loc de depozitare, dar care încap și sub măsuța de cafea din living, sunt o opțiune practică și comodă în același timp.
- pentru măsuța de cafea alege un model cu spațiu de depozitare sau cu rafturi sub tăblie (ideal ar fi să aibă sertare sau ușițe)
- pentru zona de relaxare din living, alege o canapea cu ladă de depozitare. Există și modele moderne, cu picioare subțiri, perfecte pentru studiouri mici.
Economisește spațiu unde se poate
- iluminatul este foarte important, iar un sfat de amenajare cu efect deosebit este să optezi pentru mai multe surse de lumină într-o încăpere. Dar pentru a economisi spațiu și a ocupa cât mai puțină podea, alege aplice în locul lampadarelor.
- în baie, mai ales dacă ai un spațiu mic, optează pentru vas de toaletă suspendat – și întreținerea podelelor e mai ușoară.
- înlocuiește măsuța de cafea din fața canapelei cu o măsuță laterală.
Joacă-te cu paleta cromatică
o pată de culoare – dacă ești la început de drum în arta amenajării interioare, sfatul nostru este să începi de la podea și pereți, să alegi culori naturale și blocuri uni sau modele geometrice simple pentru parchet, covor și mobilă, iar pentru canapea (sau un fotoliu excentric) optează pentru o culoare electrică – albastru royal, verde smarald, galben-lămâie sau fucsia.
- pereții accentuați dau personalitate unui apartament, cu condiția să nu abuzezi și să-i utilizezi înțelept. Accentuează peretele din spatele patului în dormitor sau a canapelei în living prin culoare, tapet, riflaje de lemn sau cărămidă aparentă. Nu accentua un perete pe care este mult mobilier sau o fereastră – își va pierde efectul.
Sfaturi de amenajare suplimentare
un mic truc optic – alege piese de mobilier cu picioare subțiri – comoda, măsuța de cafea, fotoliul, canapeaua – pentru toate găsești modele cu picioare delicate, de lemn sau metal, care să creeze imaginea unei încăperi mai mari, aerisite. Imaginează-ți, în contrast, cum arată un living cu o canapea masivă sau cu o bibliotecă ce se sprijină complet pe podea.
- oglinzile merită un loc special în articol, dar și în apartamentul tău. Deja știi că sunt prietenele tale într-o cameră mai întunecoasă sau mică. Îndrăznește și experimentează nu doar cu oglinzi cu rame deosebite, ci chiar cu o fâșie întreagă de perete acoperită de sus până jos sau cu o piesă de mobilier placată cu oglindă.
- plantele dau o notă aparte oricărei încăperi – doar cu frunze sau cu flori, suculente sau cactuși, curgătoare sau copaci – transformă-ți livingul, dormitorul sau bucătăria cu 2-3 ”prieteni” la ghiveci, care nu doar schimbă complet încăperea, dar îți oferă și aer oxigenat în schimbul unui pahar de apă. Iar dacă știi că nu vei ține minte când să le uzi, încearcă o aplicație pe telefon care te atenționează în acest sens.
și dacă tot vorbim de plante, le poți amplasa și în alte părți decât clasicele pervaze – pe etajere, pe raftul bibliotecii sau suspendate într-un suport frumos.
- pentru încăperile open space sau camerele care întrunesc mai multe funcții (relaxare, servirea mesei, lucru etc.) delimitează zonele diferite folosind covoare, un perete accentuat, paravane sau etajere-despărțitoare. Acestea din urmă pot avea dublu rol, de delimitare și de depozitare pentru cărți, plante, fotografii sau suveniruri.
Ce parere ai despre aceste câteva sfaturi de amenajare de mai sus? Ai putea pune în practică vreunul dintre ele în apartamentul tău?
Sursă foto: Home&Garden.