O achiziție imobiliară implică o sumă mare de bani – de aceea este bine să deschizi bine ochii înainte de a face tranzacția. Din experiența noastră și a celor apropiați, am făcut o listă cu aspecte pe care este bine să le verifici, pentru a nu avea probleme ulterior – ghidul cumpărătorului imobiliar isteț.

ghidul cumparatorului imobiliar istețAi stabilit bugetul de care dispui și nevoile tale și ale familiei, iar acum e momentul să începi căutarea proprietății ideale. Pe parcursul acestei căutări este bine să ții cont de aspecte precum calitatea construcției, materialele folosite, existența și funcționarea rețelelor de utilități, cartierul din punct de vedere al siguranței, facilităților și chiar a liniștii pe care o oferă.

 

Ghidul cumpărătorului imobiliar isteț

Cartierul

Dacă ai găsit un apartament care bifează cea mai mare parte a criteriilor tale, un prim pas este să verifici împrejurimile, abia apoi casa propriu-zisa.

Fii atent(ă) la cine sunt vecinii și cum arată zona în care se află blocul. Plimbă-te de câteva ori prin cartierul respectiv, la ore diferite din zi și încearcă să observi dacă zona este sigură. Uită-te să vezi dacă sunt farmacii, supermarketuri, școli, grădinițe sau spitale în apropiere.

 

Proprietatea

La o primă vizionare fii atent(ă) la numărul de camere și dispunerea acestora, numărul de băi, dacă au sau nu geam exterior, orientarea în funcție de punctele cardinale, existența spațiilor de depozitare, starea instalațiilor termice și electrice, starea pereților (caută să vezi dacă apar orice fel de pete maronii – indică infiltrații de apă pluvială, gri/negre – deja s-a instalat mucegaiul), starea generală a blocului – la interior, pe casa scării, și la exterior.

calitatea construcției - zidaria exterioaraDacă revii în apartament, pentru că ți-a făcut o impresie plăcută și ești destul de sigur(ă) că vrei să-l transformi în căminul tău, cere voie să vezi pereții în spatele pieselor de mobilier masive (dulapuri, canapele, biblioteci) și verifică instalațiile electrice și de apă.

Un prim aspect legal legat de proprietate este ca aceasta să fie înscrisă la Cartea Funciară, dacă nu discutăm despre un apartament într-un bloc nou, caz în care într-o primă fază se va încheia un antecontract, iar la finalizarea construcției și predarea apartamentului se încheie contractul, se fac măsurătorile finale și se fac înscrierile la Cartea Funciară pe numele tău.

Dacă vorbim de un apartament unde nu vei fi prim proprietar, stabilește în contract data eliberării apartamentului de către vechiul proprietar.

 

Construcția

Un punct important în ghidul cumpărătorului imobiliar isteț ține de construcția propriu-zisă și îți prezentăm câteva aspecte de care este bine să ții cont:

  • Toate camerele să aibă ferestre către faţada exterioară a clădirii. Sunt situații de blocuri cu o curte interioară destul de mică și poate fi deprimant să îl privești toată ziua pe vecinul de la 3 urmărind un meci de fotbal sau pe vecina de la 4 învârtind în oală.
  • Balustradele balcoanelor să fie bine ancorate în podea sau pereţii laterali (dacă e logie).
  • Aerisirea de la băi și bucătărie să fie funcţională.
  • Băile să fie prevăzute cu sifon în pardoseală (cu pantă corespunzătoare) şi căzile să aibă orificii de „preaplin” funcţionale.
  • Scanează pereții! Muncitorii nemulțumiți de angajatori pot să facă un lucru de mântuială.
  • Garanția oferită de constrcutor pentru apartamente în clădirile noi – va fi foarte utilă în caz de țevi de apă fisurate sau probleme cu feroneria ferestrelor.
  • Gradul de izolare fonică – ideal ar fi să poți vizita apartamentul împreună cu un inginer constructor sau structurist, care să-ți ofere un feedback informat. Este vorba totuși de o achiziție pentru care cei mai mulți dintre noi ne îndatorăm la bănci pentru 25-30 de ani.

 

Utilitățile

utilitati ghidul cumparatorului imobiliarGazele să funcţioneze ireproşabil atât la centrală, cât şi la aragaz.

Să ai număr poştal şi număr cadastral şi în contractele de utilități să apară adresa exactă și completă.

Să existe racord de alimentare pentru maşinile de spălat rufe și vase (apă şi evacuare).

Să existe contract de salubritate.

Să existe contoare individuale pentru toţi consumatorii: gaze, apă, curent electric.

Un punct deloc de neglijat în ghidul cumpărătorului imobiliar isteț – încearcă să îți dai seama de costurile de întreținere pentru fiecare apartament, iar în cazul construcțiilor noi discută aspecte legate de asociația de proprietari și serviciile comune de curățenie în bloc, întreținere spații verzi și alei comune.

 

Pentru a ocoli mare parte din problemele care pot să apară în situațiile descrise în ghidul cumpărătorului imobiliar, este bine să iei în calcul o clădire nouă sau (și mai bine), un apartament într-un ansamblu rezidențial nou. Nu doar că elimini probleme legate de construcție, dar te bucuri de beneficiile intimității, siguranței și a facilităților din complex.

Leave a Reply

apartamente de vanzare Rezervă apartament