Ești în căutarea unui apartament nou, dar nu știi dacă o bucătărie open space ți se potrivește. Vezi mai jos câteva argumente pro și contra unei astfel de amenajări în apartament și ia o decizie în cunoștință de cauză.
Argumente pro bucătărie open space
- dacă îți dorești un apartament în care să te poți mișca ușor, atunci bucătăria deschisă este pentru tine. Având mai puțini pereți și uși, o astfel de amenajare a spațiului este ideală pentru fluidizarea traficului.
- pentru socializare cu prietenii veniți la cină, în timp ce pregătești masa sau pentru supravegherea copiilor din sufragerie, livingul open space este ideal.
- extinde spațiul, creând vizual impresia unui apartament mai mare.
- ai din belșug lumină naturală în toate colțurile încăperii, iar plantele tale îți vor mulțumi.
Argumente contra bucătărie open space și soluțiile propuse de noi
- mirosul degajat în timpul pregătirii mesei îți va da serios de furcă. Soluția este să alegi o hotă cu capacitate mare de absorbție (calculează numărul minim de mc/h, înmulțind lungimea, lățimea și înălțimea camerei cu 10; ex. pentru o încăpere de 24 mp și înălțimea de 2,65 m ai nevoie de o hotă cu capacitatea de minim – 8m x 3m x 2.65 m x 10 – 636 mc/h)
- zgomotul emis de funcționarea mașinii de spălat vase, a frigiderului și a hotei poate fi deranjant pentru cei care se relaxează în living; o soluție parțială este să programezi mașina de spălat vase pe timp de noapte. Sau să optezi pentru un uși mobile opace sau din sticlă.
trebuie să menții ordinea în bucătărie și oricât de obosit(ă) ai fi, trebuie să strângi masa și să speli vasele, totul fiind vizibil din sufragerie. O soluție practică este conceptul de ”hidden kitchen” – ”bucătăria ascunsă”, care câștigă tot mai mult teren în străinătate și presupune montarea unor paravane pliabile care să mascheze complet zona de pregătire a mesei. Iar dacă alegi același finisaj ca pentru restul pereților, efectul este maxim.
- nu ai parte de intimitate. Unii sunt de părere că, având în vedere destinația spațiului într-o bucătărie open space, nici nu ai nevoie de intimitate când gătești. Totuși, uneori, când casa e prea plină, îți dorești un colț în care să evadezi și acel colț poate și chiar taburetul din bucătărie, pe care să citești în liniște o carte savurând o cafea în tihnă.
Cum amenajezi o bucătărie deschisă?
- optează pentru culori deschise, pentru senzația de mărire a spațiului și creștere a luminozității.
- alege un element de design care să se repete în bucătărie, în living și pe hol, pentru a crea o imagine unitară. Poți folosi aceeași nuanță pentru finisajele de lemn, corpuri de iluminat din aceeași gamă, aceeași culoare pentru fronturile dulapurilor din bucătărie și al mobilei din restul spațiului sau elemente grafice repetabile pe covor, draperii, perne decorative și prosoapele de bucătărie.
- delimitează bucătăria de living folosind o masă cu scaune, o peninsulă sau un raft înalt de maxim 120 cm, pentru a permite luminii naturale să pătrundă în tot spațiul.
Așa nu:
- culori închise, decât dacă ești fan goth sau vrei să dai întregului apartament un aer puternic masculin. Culorile închise micșorează vizual spațiul, iar de cele mai multe ori, apartamentele prevăzute cu bucătărie open space au mai puțini metri pătrați utili decât cele cu bucătărie clasică.
- folosești pentru delimitarea bucătăriei de sufragerie un dulap înalt și pierzi astfel efectul de mărire vizuală a spațiului și, cel mai important, lumina naturală din bucătărie (dacă aceasta nu e amplasată în apropierea unui geam).
Iar pentru mai multe idei citește și articolul despre amenajarea unui studio dublu.
Dacă, în urma lecturii acestui material, crezi că o bucătărie open space e potrivită pentru tine, uită-te peste lista apartamentelor disponibile în cea de-a doua clădire din cartierul rezidențial Parc Babeș. Poate îți găsești aici viitoarea locuință 🙂
Pentru orice întrebări îți stăm la dispoziție prin formularul de contact, telefonic la 0752268878 sau pe paginile de social media: facebook | instagram.