Te-ai putea gândi la un apartament pe 2 nivele dacă:
- dorești să te menții în formă – apartamentele de genul acesta, în care nu mănânci și dormi la același nivel, sunt ideale pentru tine, scara interioară obligându-te să faci zilnic mișcare în plus.
- o priveliște spectaculoasă este importantă pentru tine – din dormitorul de la etaj ai o panoramă superbă a Băii Mari (apartamentele dispuse spre est) sau a dealurilor de lângă oraș (apartamentele cu vedere spre vest).
- te bucură lumina din belșug – prin ferestrele supradimensionate întregul apartament este scăldat în lumină naturală.
Buuun, ai ales apartamentul.
Dar cum amenajezi un apartament pe 2 nivele?
Îți propun mai jos câteva idei, din care tu să le alegi pe cele care ți se potrivesc, atât ca personalitate, cât și ca stil de viață.
Delimitează vizual spațiile cu funcții diferite
Pentru că la primul nivel, planul apartamentului este deschis, este nevoie să separi din punct de vedere vizual spațiile în care îți petreci timpul în diverse momente ale zilei.
Pentru living poți folosi un covor amplasat sub măsuța de cafea, lăsând restul podelei neacoperite, sau să orientezi canapeaua și fotoliile astfel încât razele vizuale ale celor care le ocupă să conveargă.
În bucătărie alege să zugrăvești sau să acoperi un perete cu plăci ceramice într-o nuanță disonantă, dar totuși din aceeași paletă de culori.
Creează echilibru
Ține cont de dimensiunea camerei și alege mobilierul pe măsură – pentru o cameră mică optează pentru piese mai delicate, iar pentru încăperi spațioase alege mobilier masiv.
Asigură-te că este destul spațiu în jurul pieselor de mobilier. De exemplu, între măsuța de cafea și canapea să fie o distanță de cel puțin 50 cm.
Creează coeziune în întregul apartament, pentru un feeling confortabil, rotund, complet:
- alege aceeași nuanță pentru pernele decorative în living, prosoapele de bucătărie și preșul din baie și lenjeria de pat
- caută să ai accente de lemn de aceeași culoare în mobila de bucătărie, măsuța de cafea și noptiere
Nu pot sublinia destul nevoia de ordine – găsește un loc pentru fiecare obiect, preferabil în spatele ușilor unui dulap sau în sertar. Dar poți amenaja și un colț cu obiecte expuse – de exemplu, cănile preferate pe un raft deasupra chiuvetei sau instrumentele de scris într-un recipient pe birou.
Scara! Ce fac cu scara?
Transformă scara într-un punct de interes vizual – alege pentru trepte o culoare contrastantă cu restul încăperii (de ex. treptele în nuanța lemnului de fag, iar parchetul o nuanță de gri deschis).
Aplică tapet pe peretele lipit de scară sau zugrăvește-l într-o culoare cu personalitate. Fiind un perete înalt, dacă-l lași în aceeași nuanță cu restul încăperii, va fi plictisitor.
Dă personalitate spațiului
Transformă un perete (din hol sau living) în galerie – fotografii cu voi din concediu, picturile celui mic sau partituri îndrăgite vor da o puternică notă personală spațiului de locuit.
Surse de lumină artificială
Având un apartament pe 2 nivele, pentru cel de jos, cu tavanul înalt, alege surse de lumină artificială combinate. Pentru bucătărie poți opta pentru o lampă led suspendată, dar în living mergi pe o combinație de lampadare și veioze amplasate pe etajere sau măsuța de cafea, pentru a crea un ambient plăcut.
O notă de final
Dă viață oricărei încăperi din al tău apartament pe 2 nivele, indiferent de stilul abordat (minimalist, industrial, shabby chic etc.), folosind plante verzi. Nu doar că reduc nivelul de stres și îmbunătățesc aerul de respirat, dar dau întregii camere o notă de eleganță naturală. Iar spațiul generos pe verticală îți permite să optezi pentru pomi decorativi care ar fi fost chinuiți într-un apartament clasic. Arată foarte bine monstera, ficus lyrata, dieffenbachia, sau lămâiul.
Dacă ți-am dat destule idei pentru cum amenajezi un apartament pe 2 nivele, uită-te peste lista unităților disponibile în cea de-a doua clădire din cartierul rezidențial Parc Babeș. Poate îți găsești viitoarea locuință 🙂
Pentru orice întrebări îți stăm la dispoziție prin formularul de contact, telefonic la 0752268878 sau pe paginile de social media: facebook | instagram.
Sursă foto: OneKingsLane, RentecDirect, ACF Arquitectura